Gränsfors Jägarens yxa vekt 0,9 kg #418

Gränsfors Jägarens yxa

vekt 0,9 kg #418

Varenr:108624
1 799,00
-+
Bestillingsvare (10 dager)*Forventet leveringstid kan variere.



BeskrivelseTeknisk infoSupportKundeanmeldelser
Beskrivelse

Gransförs Jägarens yxa

 

 

Materiale:

Det er viktig at øksens materialer velges med omhu. Alt som produseres, krever ressurser, og alle disse ressursene koster miljøet i varierende grad. Derfor må man tenke på både funksjonen og miljøet når man velger materialer.
Derfor bruker Gränsfors Bruk:

  • stål som stammer fra gjenvunnet skrot.
  • skaft av hickory som er både kraftig og fleksibelt, noe som gir skaftet lang levetid, og dessuten biologisk nedbrytbart.
  • vegetabilsk garvet skinn uten tungmetaller, som også er biologisk nedbrytbart.

 

 

Stål:

Jern er jordens fjerde vanligste grunnstoff. Rent jern er forholdsvis mykt og bøyelig.  Stål er en legering, altså en metallblanding, med jern som grunnmateriale samt mindre deler av andre grunnstoffer, blant annet karbon, kisel og mangan. Stållegeringene skapes ved at jern i smeltet tilstand blandes med metalliske og ikke-metalliske grunnstoffer, slik at det oppstår nye materialer. Disse legeringene har ofte nye egenskaper som er forskjellige fra grunnstoffene de består av. Slik er det mulig å lage en rekke ulike typer stål, avhengig av om man ønsker stål som skal være hardt, slitesterkt eller lett å forme. Karbon fungerer som et bindemiddel. Karbonmengden i legeringen har mye å si for hvilke egenskaper stålet vil få.

 

Et grunnstoff kan verken oppstå eller forsvinne, men sirkulerer i samfunnets og økosystemets evige kretsløp. Stål, med jern som hovedbestanddel, kan praktisk talt gjenvinnes uendelig mange ganger. Derfor har det oppstått en rekke store stålverk som bruker skrap som hovedbestanddel i produksjonen. Denne gjenvinningen er ikke ny i stålindustrien. Metoder for å smelte om skrap og lage nye stålprodukter har eksistert siden 1800-tallet.

Gränsfors Bruk bruker stål fra Ovako som består i sin helhet av gjenvunnet skrap. Skrapet sorteres i ulike kategorier, og stålverket bruker en blanding av disse til stålet som skal produseres.

 

Produksjon av stål, i likhet med alle andre produksjonsprosesser, påvirker miljøet. Gränsfors Bruk har gjort et bevisst valg om å kun samarbeide med Ovako. Ovako er et av Europas største og markedsledende stålverk. De tar vare på miljøet og bruker store deler av ressursene sine på produktutvikling, prosessutvikling og gjenvinning for å påvirke miljøet i minst mulig grad.

 

Produktutviklingen fører blant annet til at de klarer å produsere nye ståltyper som er mer slitesterke og har lengre levetid. Også prosessutviklingen bidrar, siden de klarer å bruke stadig mindre kull, olje og andre forbruksmaterialer per tonn produsert stål. Gjenvinningen av skrapmetall skåner miljøet i svært stor grad.

 

 

Det stålet som Gränsfors Bruk bruker, er spesielt utviklet for å ha gode egenskaper til øksetilvirkning. Stålet skal ikke være for hardt, men heller ikke for mykt eller lettformelig. Gränsfors Bruk fører en kontinuerlig dialog med Ovako for å til enhver tid få det stålet som er best til å lage økser.

 

 

Skaft:

Skaftet på øksene fra Gränsfors Bruks er utformet av Hans Erik Persson. Gamle tradisjoner har blitt ivaretatt og tilpasset til dagens behov. Den ergonomiske utformingen gir et trygt og godt grep rundt økseskaftet, selv om øksen holdes langt unna kroppen. Gränsfors Bruks skaft består av treslaget hickory. Det er svært velegnet til økseskaft fordi det er både sterkt og fleksibelt med lange, parallelle fibre. Dette forlenger skaftets levetid, slik at vi ikke bruker mer av naturressursene enn vi må.

 

Treet tørkes før det dreies. Dette er viktig for at treet ikke skal tørke inn, og dermed krympe, etter at øksehodet er satt på skaftet. En av de vanligste årsakene til at et øksehode løsner, er at man har laget skaftet av tre som ikke har tørket skikkelig, slik at det tørker i etterkant og dermed løsner fra øksehodet.

For å heve økseskaftenes kvalitet ytterligere, overflatebehandles de ved impregnering med varm linolje. Deretter settes skaftet inn med bivoks for å gjøre det motstandsdyktig mot smuss og fukt.

 

 

Skinnbeskyttelse:

Gränsfors’ økser kommer med en eggbeskytter av vegetabilsk garvet skinn.

Skinnet garves for at det ikke skal brytes ned av bakterier. Garvingen bevarer og forbedrer skinnets naturlige egenskaper, og kan enten gjøres ved hjelp av naturlige plantestoffer som bark av ulike treslag, blomster og røtter, altså såkalt vegetabilsk garving, eller ved behandling med krom, såkalt kromgarving.

 

Vegetabilsk garving av skinn er noe man har drevet med i mange tusen år. I gamle elvesamfunn kom dyreskinn i kontakt med bark, blader eller fruktsorter, og forandret seg på en måte som gjorde at skinnet ikke lenger råtnet bort ved kontakt med vann og varme. Vegetabilsk garving utføres på omtrent samme måte i dag, men med mer effektive metoder. Vegetabilsk garvet skinn inneholder ingen tungmetaller, og er biologisk nedbrytbart.

I garvingsprosessen går skinnet gjennom flere ulike behandlinger, som salting, tykkelsesjustering (hinner og kjøttrester fjernes), vasking, fukting, pH-nøytralisering og så videre. Deretter behandles skinnet i en stor “vaskemaskin” med naturlige garvesyrer fra planteriket. Dette gjør at skinnet holdes naturlig, blir formstabilt og får en flott patina.

 

Gränsfors Bruk kjøper skinnet fra Tärnsjö Garveri, som er ett av svært få garverier i Sverige som fortsatt garver skinn vegetabilsk. Gränsfors Bruk har bestemt seg for å aldri bruke kromgarvet skinn, siden vi mener at det er for skadelig for miljøet. Kromgarving begynte man med mot slutten av 1800-tallet for å behandle skinn på en billigere måte enn vegetabilsk garving. Kromgarvet skinn inneholder rester av krom som kan være allergifremkallende, og dessuten er det ikke biologisk nedbrytbart.

Teknisk info

Produktinformasjon

Kolbemateriale Treskjefte
Materiale Stål


Support
Kundeanmeldelser